Scurt istoric

În 1990 un grup de pastori baptiști români au luat legătura cu Seminarul Teologic Baptist Central din Minneapolis (MN) cerând asistență în ce privește pregătirea teologică avansată. Seminarul Central a răspuns acestei cereri în 1993, oferind mai întâi în Zalău, apoi la Arad un curs din cadrul programului de Master of Arts in Theological Studies.

Datorită unui interes copleșitor și entuziast în acel curs, instituția a decis să ofere atât diploma de Master of Arts, cât și Master of Divinity în Romania. Biserica Baptistă Emanuel din Arad, păstorită de fratele Beniamin Costea și-a oferit cu bucurie facilitățile. În 1994, profesori din campusul din Plymouth  (MN) au început să călătorească regulat spre România. În acest mod, s-a născut Seminarul Baptist Central Arad, Romania.

Până în 2010, Seminarul din Arad a avut 7 ceremonii de absolvire, în care au absolvit aproape 150 de studenți. Această cifră reprezintă aproape o cincime din pastorii baptiști și plantatorii de biserici care lucrează în prezent în România. În plus, mulți din acești păstori, împreună cu alți absolvenți, sunt implicați în eforturi viguroase de plantare de biserici și de educație în alte țări europene ca Ungaria, Ucraina și Austria. Însă, din 2013, după 20 de ani de suport continuu  pentru extensia din România, Seminarul Baptist Central și-a retras operațiunile din România, lăsând în urmă o moștenire binecuvântată de pregătire pastorală biblică de calitate.

După multă rugăciune, echipa profesorală a campusului din România a căutat să exploreze alte oportunități pentru continuarea acestei moșteniri. Prin harul lui Dumnezeu, a fost stabilit un contact cu The Master’s Academy International (TMAI) – un consorțiu de școli teologice evanghelice conservatoare răspândite pe tot globul și în care predau absolvenți ai Seminarului Master’s (Sun Valley, CA)  și mai ales, cu una din școlile membre ale TMAI în Europa – Centrul de Instruire Biblică Europeană (EBTC) din Berlin, Germania.

Cu voia Domnului și prin ajutorul fraților creștini de la EBTC și TMAI, cursurile școlii au reînceput în toamna lui 2015 sub un nume nou – Seminarul Biblic Baptist Timișoara la o nouă adresă: str. Căpitan Dan, nr.20, Timișoara.

De atunci, Seminarul a oferit cursuri de MDiv. (2015-2018), Master of Arts (MABS) in Timișoara (2019, 2022), precum și în Suceava (2019-2020) și Slatina (2020-2021) – în format fizic și online (pe perioada pandemiei).
Din iarna anului 2022, în premieră, am început un program de echipare pentru slujitorii din Diaspora, la Linz (Austria)!

Începând cu anul 2021, școala s-a înscris într-un proces de candidatură la TMAI, care va oferi validare, recunoaștere și integrare academică necesară pentru continuarea lucrării acestei
școli și în viitor.

SOLI DEO GLORIA!